Psychotherapie beschouw ik als een gezamenlijke verkenning van uw binnenwereld en is gericht op het aanpakken van de obstakels die een bevredigend functioneren in het dagelijks leven belemmeren. Klachten kunnen daardoor verminderen of worden anders ervaren. Ik maak gebruik van verschillende methodieken die aansluiten bij uw reden van aanmelding en situatie.
In een individuele behandeling beginnen we met een kennismaking en vervolgens een intake. We zullen onderzoeken of psychotherapie in een vrijgevestigde praktijk voor u geschikt is en of we kunnen samenwerken.
Hierna volgen meestal nog één of twee gesprekken om dieper in te gaan op de reden van uw aanmelding, uw voorgeschiedenis en persoonlijke situatie. Er wordt ook gekeken naar de verandering die u wenst (hulpvraag) en naar hoe we daar een plan voor kunnen maken. Vervolgens is er een geleidelijke overgang naar de behandelfase.
Relatietherapie:
Bij de behandeling van paren maak ik gebruik van de inzichten van de Emotionally focused therapy (EFT). De afgelopen jaren heb ik mij met veel enthousiasme hierin geschoold. EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie van John Bowlby.
EFT relatietherapie is een intensief en emotioneel proces en het is van belang na te gaan of u dat allebei echt wil en of u zich daar voor kan inzetten. Daarom begin ik ook dan met een intake. De gesprekken zijn met u als echtpaar samen en eventueel zal ik u beiden apart uitnodigen om naar uw individuele geschiedenis te kijken of om te verhelderen hoe ik u in de dynamiek van een gezamenlijk gesprek het beste kan bijstaan. In de therapie ga ik ervan uit dat we werken aan het verbeteren van de communicatie in de breedste zin van het woord. Vaak is het zo dat destructieve patronen (conflicten) juist ontstaan vanuit een verlangen elkaar te kunnen bereiken. Als men elkaar mist , dan wel het gevoel heeft niet op de ander te kunnen rekenen, dan wel zich door de ander onvoldoende gezien voelt onstaat er paniek die er uit kan zien als ‘ruzie’ of als verwijdering. Door te ervaren wat er onder de conflicten schuilgaat en weer contact te kunnen maken daarover ontstaat er vaak weer begrip en een veiliger verbinding. Relatie therapie kan betekenen dat er groei is in de relatie maar kan ook resulteren in een ontvlechting van de relatie. Zie ook: www.eft.nl.
Gezinsvragen kunnen bijvoorbeeld gaan over een verstoring in de relaties na een scheiding of andere levensgebeurtenissen. Ik organiseer dan gesprekken in verschillende samenstellingen. Zoals een ouder met een (volwassen) kind (eren) of broers en zussen met elkaar. In mijn benadering baseer ik me op de inzichten uit de hechtingsgerichte gezinstherapie en verbindend gezag.